Iklan Nuffnang

Iklan Nuffnang

9 Mei 2015

RENDANG AYAM TUMIS BONDA

Assalamualaikum dan Selamat Menjamu Selera


Menu tengah hari ini special request daripada hasben dan anak-anak. Sebenarnya ada dua opsyen untuk menu tengha hari ini, sama ada ayam masak merah ataupun rendang ayam. Kalau ikutkan anak-anak dua-dua menu mereka gemar. Tapi kalau ikutkan Encik Hasben, lebih prefer Rendang Ayam. Kalau ayam masak merah, penyediaan bahan-bahannya agak ringkas jika dibandingkan dengan rendang.



Rendang Ayam Tumis Bonda ini adalah olahan Kak Noor berpandukan koleksi rendang yang sedia ada. Just tokok tambah bahan-bahan untuk menghasilkan menu rendang yang menepati citarasa keluarga. 




Rendang ini tidak menggunakan cili kering ye; cuma gunakan cili hijau, cili merah, dan cili padi sahaja. Untuk menaikkan aroma rendang ayam ini, Kak Noor tambah rempah-rempahan. Ternyata rasanya memang marvellous.

Kalau nak tahu sedap atau tidak dan ingin merasanya sendiri, cubalah masak berpandukan resepi di bawah.

Bahan-bahannya:
2 ekor ayam organik – dipotong ikut suka
3 batang serai – dititik
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 cawan santan sawit KHALIS + 1 ½ cawan air
100 gram kerisik
Beberapa helai daun limau purut – dibuang urat tengahnya
3 helai daun kunyit – dipotong halus
2 – 3 keping asam gelugor
2 sudu besar gula merah
Gula putih dan garam secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Bahan-bahan kisar A:
8 biji cili hijau – dibuang biji
6 biji cili merah – dibuang biji
8 biji cili padi

Bahan-bahan kisar B:
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
20 gram kunyit hidup
10 gram halia
20 gram lengkuas

Bahan-bahan C (dibancuh menjadi pes):
2 sudu besar rempah daging
1 sudu teh serbuk jintan manis
1 sudu teh serbuk jintan putih
1 sudu besar rempah 5 spices
Sedikit air

Cara-caranya:

1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis serai, kulit kayu manis, dan bunga lawang. Bila naik bau masukkan bahan A. Kacau seketika dan masukkan bahan B, diikuti dengan bahan C. Masak sehingga naik bau dan terbit minyak. 

2. Masukkan ayam dan kaupbalikkan sehingga bercampur dengan bahan-bahan tumisan tadi. Biarkan seketika mereneh di atas dapur dengan api perlahan selama 10 minit. 

3. Kemudian masukkan santan bersama 1 ½ cawan air dan kacau rata. Masukkan kerisik, gula merah, gula putih, garam, asam gelugor, daun kunyit, dan daun limau purut. 

4. Biarkan ayam mereneh di atas dapur dengan api sederhana. Selepas ayam masak dan kuah sedikit pekat, barulah ditutup api.

Nota:
Bagi sesiapa yang berminat untuk berkongsi resepi ini dan mengeposkannya di mana-mana blog atau FB, sila beri kredit kepada Sajian Dapur Bonda dan catatkan link resepi ini. Terima kasih.

1 Mei 2015

Sosej Sambal Kicap, menu istimewa untuk kanak-kanak

Assalamulaikum Semua.


Tak tahu nak masak apa untuk anak-anak di rumah?  Cuba menu sosej sambal kicap ini, mungkin anak-anak anda gemarkannya.  Dimakan bersama nasi pun sedap, apatah lagi meratahnya sahaja.  1 pack (1 kg) sosej pun boleh habis.




Apabila stok lauk-pauk di rumah telah habis, inilah solutionnya..  Cepat dan ringkas. 


 


Ayam Kicap 3 Rasa

Assalamualaikum.



Ayam Kicap 3 Rasa ini Kak Noor masak kelmarin pagi sebelum Kak Noor berangkat ke tempat kerja. Ada kelainan sedikit ayam masak kicap 3 rasa ini. Banyak kombinasi bahan-bahannya. Ye lah, kalau masak kicap biasa, jemulah pula. Dah biasa sangat masak kicap yang ringkas gitu... anak-anak pun tak berselera nak makan.
  


So apa kata kita olah resepi biasa yang sedia ada kepada satu resepi baharu yang ada kelainan rasanya. Kalau bab nak olah resepi ini, suka sangat  Kak Noor ni.  Bereksperimen dan try & error dengan menu-menu asal.  Bukan dalam bidang sains sahaja kita buat eksperimen, tetapi dalam bidang masakan pun kita boleh juga.   Maka hasilnya, terciptalah satu resepi baharu. 



Ayam Kicap 3 Rasa ini, masakannya ala mamak style sebab menggunakan daun kari untuk menumis. Di samping itu ada juga campuran rempah untuk memberi kelainan kepada masakan ini.

Nak tahu sendiri apa rasanya?  Cuba masak menggunakan resepi di bawah ini.

Resepi Ayam Kicap Rasa
(Oleh: Kak Noor @ Sajian Dapur Bonda)

Bahan-bahannya:
1 ekor ayam organik - dipotong kecil
1 biji tomato dipotong wedges
2 biji bawang besar - dipotong bulat
1 senduk nasi cili kering kisar
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan putih
1 sudu besar gula merah
1 sudu besar kismis
1 sudu besar madu
Kicap manis dan kicap masin secukupnya
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan tumis:
2 tangkai daun kari
1 batang serai dititik
1 inci halia - diketuk

Bahan-bahan ditumbuk atau dikisar kasar (guna blend chopper):
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
8 biji cili padi merah

Cara-cara memasaknya:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis daun kari, serai, dan halia sehingga naik bau.
2. Kemudian masukkan bahan bahan kisar dan kacau rata sehingga bahan-bahan kisar kekuningan.
3. Selepas itu masukkan cili kering kisar, jintan manis, dan jintan putih. Kacau lagi sehingga naik bau.
4. Selepas cili nampak garing, masukkan ayam. Kaup balikkan ayam sehingga bergaul mesra. Masukkan air secukupnya. Biar ayam mereneh di atas dapur dengan api perlahan.
5. Bila ayam telah empuk, masukkan gula merah, madu, kismis, kicap manis dan kicap masin. Gaul rata dan biarkan ia mendidih sekali lagi.
6. Untuk memekatkan kuah, bancuh 1 sudu besar tepung jagung dengan air dan tuangkan ke dalam kuah kicap tadi dan kacau.
7. Sebelum tutup api, masukkan bawang besar yg dipotong bulat, buat tomato, dan daun sup.
8. Sedia untuk dihidangkan

Iklan Nuffnag

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Iklan

Iklan Nuffnang